Sebze Meyve Fiyatları Neden Düşmez-1

Sebze Meyve Fiyatları Neden Düşmez!

Vatandaş, sebzeyi meyveyi pahalı yediğini, çiftçi ürünün para etmediği ve çöpe döktüğünü ve yada tarlada bıraktığını iddia eder.

Tarlada 20 kuruşa satılamayan ürün markette 3 lira. Ürününü 20 yada 50 kuruşa satamadığını söyleyen çiftçi, kendi malını markette 4-5 liraya satıldığını görünce kahrolur.

Pazarlara yada marketlere gidilip sorulduğunda, bu sene ürün az oldu derler bundan pahalı

Sonra bu sene hepsi ihracata gitti derler ondan pahalı

TV programlarında pazarlarda, pazarcıların tabelaları gösterilir, vatandaşla ayaküstü sohbet edilir sorulur da sorulur . Cevaplar değişmez.

Sebze meyve hallerine gideriz bakarız fiyatlara pahalı herşey, pazarlara gideriz orda da pazarcılar hep aynı hikayeleri anlatırlar…

Tarım Bakanlığı biz el atacaz der, ama nedense sadece derler… bütün iktidarlar hep aynı şeyi söyler durur…

Sonra bu böyle devam eder gider.

Peki nedir işin aslı!. Hadi gelin birde birde benden dinleyin işin aslını…

Neden tarlada 50 kuruş’ ta markette 4-5 lira. Kim yada kimler kazanıyor bu paraları…

Sebze Meyve Fiyatları Neden Düşmez!

Bu sebze yada meyveler, tarladan çıkıp vatandaşa ulaşana kadar hangi aşamalardan geçiyor…

Sebze Meyve Hal’leri ne işe yarıyor. Kabzımallar ne yapar. Kime çalışırlar… Pazarcılar kimdir nasıl alır satarlar…

Peki tarlada 50 kuruş bile etmeyen bir ürün nasıl oluyor da markette pazarda ve markette 3-4 liradan satılıyor. Bu kadar parayı kim kazanıyor.! Kaç tane aracıdan geçiyor da 50 kuruşluk sebze meyve birden bire tüketiciye 3-4 lira kimi zamanda 5-6 liraya ulaşılıyor.

Bu yazıyı yazmadan önce 2 senedir düşünüyorum, yazayım mı yazmayayım mı! Zaman zaman eşle dostla durumu konuşup onlara yaşadıklarımı anlatıyorum, hayretler içerisinde dinliyorlar! Tabi bütün bunları anlatırken , bu durumu nerden bildiğimi işin başında anlatıyorum. 24 yıllık Ziraat Yüksek Mühendisi olduğumu ve Tarımın bir çok alanında faaliyet gösterdiğimi, bitkisel üretim yaparak bunları pazarladığımı söylüyorum. Tabi o zaman bakışları daha da anlamlaşıyor. Gelelim hikayenin başına.

devamı için..

Bir cevap yazın