Atlantis Center Pivot Projelendirme Aşamaları

Atlantis Center Pivotların projelendirilmesinde dikkat edilmesi gerekenler;

Öncelikle; Bu işi yapan kişinin Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Mezunu bir Mühendis olması gerekmektedir.

Neden;

1-Mesleki yeterlilikte verilen, Toprak-Bitki-Su ve Hava(Meteroroloji) ilişkilerine haiz bir mühendistir.Atlantis center Pivot 7 span

2-Eğitimi gereği, sulamanın neden, nezaman – ne miktarda ve nasıl yapılması gerektiğini söyleyecektir.

3-Hangi bitkinin ne zaman, ne kadar suya ihtiyaç duyduğunu bilecektir.

4-Sulama alanını topografya ve toprak özellikleri açısından inceyerek gerekli öngörülerde bulunacaktır.

5-Almış olduğu hidrolik dersinden yararlanarak, sistemin, pompa,boru özelliklerini belirleyebilecektir.

6-Center Pivotlar hakkında yeterli bilgiye sahip ve projelendirme kriterlerini bilecektir.

Sanırım bu kadar yeterlidir.

Diğer taraftan; kendini doğru olarak  yetiştiren tüm bayan/erkek idealist ve cesaret sahibi  herkes bu işi yapabilir.

Şimdi gelelim diğer aşamalara;

atlantis center pivot projelendirme

pivot sulama projesi

atlantis center pivot projelendirme topografya

pivot sulama

1– Topografya;

Ne olduğunu, yandaki şekilden anlayabiliriz; buna göre, arazinin tüm yükselti eğrileri bir uzman tarafından kontrol edilmelidir. Tüm kotlar alınıp kontrol edildikten sonra, mühendis, Center Pivot yerleştirmeyi yapabilir. Unutulmaması gereken-CenterPivotlar %15, Lineer Sistemler %4-5 eğime kadar çalışabilirler. Bu arada, saha üzerinde yüksek boylu ağaçların, elektrik direği yada buna benzer engeller olmaması gerekmektedir. Varsa bunların kaldırılması gerekiyor. Maalesefki Ülkemizde, Tarlalar üzerinde elektrik direkleri gelişi güzel olarak geçirilmektedir. Bu durumun bir an önce önüne geçilmelidir. Özellikle, toplulaştırma projelerinde saha içerisinde elektrik direkleri engelenmelidir.

2-Arazinin Boyutları;

Atlantis Center Pivot kuracağınız arazinizin boyutları, tam ve ölçekli olarak elinizde bulunmalıdır. Tam olarak almış olduğunuz ölçüleri(GPS Yardımıyla), Autocad, Netcad ve Googleearth ve Atlantis Center Pivot Kule MesafeleriAtlantis Pivot desing programları yardımıyla Atlantis Center Pivot Sulama sistemi dizayn edilecek araziye yerleştirilir. Yerleştirmede, kule sayıları, kule aralıkları, ve askı kulesi(overhang) uzunlukları dikkate alınarak yerleştirme yapılır. Kule aralıkları, arazinin topoğrafyasına göre değişiklik gösterebilir. Bunun için Atlantis tarafından geliştirilen 35,8-41,7-47,6-53,5-59,4 metre uzunluktaki kuleler kullanılır. Ayrıca Askı kuleleri 6,6-12,6-18,6-24,6 metre uzunlukta yada özel ölçüde olabilir. Unutulmamalıdır ki en ekonomik sistemler en uzun kulelerden oluşur;ancak, eğimli arazilerde yada yüksek rüzgar hızı olan alanlarda daha kısa kule aralıkları kullanılabilir.

devam edecek…

 

Gürsel ARAL

Ziraat Y. Mühendisi

 

 

Bir cevap yazın